INFRASTRUCTUUR

Helende omgeving waarin de patiënt centraal staat

Peter Brouwers, directeur facilitaire diensten

We ontwikkelen een duurzame hedendaagse ziekenhuis­infrastructuur met het oog op een helende omgeving waarin de patiënt centraal staat en de medewerkers in een multi­disciplinaire setting een antwoord bieden op de veranderde zorgvraag. Ook in 2021 stelde covid de flexibiliteit van de ondersteunende diensten flink op de proef.

Iedere nieuwe golf bracht telkens de noodzaak terug om een quarantaine-afdeling op te zetten.

Dit betekent: tijdelijke wanden plaatsen, de nodige medische apparatuur voorzien, logistieke trajecten opzetten, kamers desinfecteren, de nodige beschermings­­middelen leveren … en ondertussen de normale werking van het ziekenhuis zo goed mogelijk blijven waarborgen.

VIPA-project

Waar tijdens de eerste coronagolf het dagelijkse leven stilstond, namen we tijdens de volgende golven de draad van het dagelijkse leven beetje bij beetje weer op. Zo werd een update van ons VIPA-project afgewerkt en ingediend bij de Vlaamse overheid. We zijn dan ook bijzonder verheugd dat we in de zomer van 2021 de goedkeuring mochten ontvangen. Dit project zal binnen enkele jaren het uitzicht van ons ziekenhuis veranderen.

We gaan de uitdaging aan om in de loop van 2025 een nieuwbouw te openen.

Deze nieuwbouw zal een vloer­oppervlakte hebben van 9.000 m² verdeeld over 5 bouwlagen. De kelderverdieping en het gelijkvloers vormen de PAAZ-afdeling: de eerste verdieping spitst zich toe op de dagbehandelingen, de tweede verdieping herbergt onze afdeling geriatrie 1 en de derde verdieping vormt een nieuw oncologisch dagziekenhuis.

We hebben de ambitie om duurzaam en circulair te bouwen. Daarom bouwen we volgens de GRO-duurzaamheidsmeter, die de Vlaamse Overheid hanteert bij alle bouwprojecten. In 2022 starten we al met de verbouwing van het onthaal op onze RX-afdeling. De nodige ontwerpen en plannen hiervoor werden in 2021 op papier gezet. We gaan niet alleen voor een nieuwe look and feel van de afdeling, we willen ook de privacy, toegankelijkheid en bereikbaarheid voor de patiënt optimaliseren.