ZORG VOOR MEDEWERKERS


Ademhalingsmaskers met hoge bescherming op de dienst intensieve zorgen

Johan Didden, diensthoofd intensieve zorgen

Tijdens de eerste COVID-19-golf was de standaard voor PBM (persoonlijk beschermingsmateriaal) in de verzorging van beademde COVID-19-patiënten op intensieve zorgen een FFP3-masker in combinatie met een face shield.

Omdat de FFP3-maskers schaars werden, was de dienst intensieve zorgen genoodzaakt om op zoek te gaan naar alternatieven. In deze zoektocht werd het ‘CleanSpace® HALO mask’ als alternatief weerhouden. Met een maximale bescherming bood het onze medewerkers op de werkvloer een comfortabele bescherming.

Slimme technologie

CleanSpace® HALO is een PAPR-systeem (Powered Air Purifying Respirator) d.w.z. een aangedreven luchtzuiverend ademhalingsapparaat.

Dit type masker werkt op basis van positieve druk. De lucht­behandelingsunit, die op batterijen werkt, zuigt de omgevingslucht door een filterpatroon. De gezuiverde lucht wordt vervolgens door het masker gestuurd. De aandrijfunit genereert positieve druk in het masker om te voorkomen dat ongefilterde omgevingslucht binnendringt en mogelijk door de gebruiker wordt ingeademd. PAPR-maskers hoeven dus geen strakke afdichting met het gezicht.

Dit betekent dat gebruikers met bijvoorbeeld gezichtshaar de adem­halingsmasker kunnen gebruiken. Bij een breuk in de afdichting wordt de lucht naar buiten geduwd waardoor er geen verontreinigde lucht kan binnendringen.

Het gebruik binnen het ziekenhuis biedt comfort voor hoogrisicoteams zoals de dienst intensieve zorgen, chirurgie, anesthesie …

Belangrijke voordelen

  • Maximale bescherming BFE = 99.97% (bacteriële filtratie-efficiëntie). De fit factor is minimaal 20 keer hoger dan bij een FFP2-masker.
  • Frisse lucht op het aangezicht De gebruiker ademt in een gesloten systeem en bij elke trigger biedt het toestelletje frisse gezuiverde lucht aan. Bij gebruik in warme of vochtige omstandigheden zorgt dit apparaat voor koele, schone lucht en voorkomt het condens en vocht in het toestel.
  • Onderhoud De HEPA-filters gaan ongeveer een 3-tal weken mee bij maximaal gebruik. De maskers zijn gemakkelijk te reinigen en doorlopen een sterilisatiecyclus.