INNOVATIEVE PROJECTEN


Virtual reality helpt pijnprikkels bij kinderen verminderen

Een uniek project van Luca School of Arts en het Sint-FranciscusZiekenhuis dankzij de fundraising door Bravo Boulevard

De kinderafdeling van het SFZ was op zoek naar een prettige en effectieve manier om kinderen af te leiden tijdens onderzoeken, bloedafnames, inentingen en andere interventies.

Na een eerste gesprek met Bravo Boulevard werden we in contact gebracht met de studenten van de masteropleiding Game Design van de Luca School of Arts uit Genk. Na uitvoerig overleg en brainstormsessies met deze studenten, kwam er een unieke oplossing uit de bus. De studenten ontwikkelden een VR-beleving waarbij kinderen volledig ondergedompeld worden in een virtuele wereld. Zo worden ze afgeleid en voelen ze geen angst meer voor wat er rondom hen gebeurt.

De kinderen krijgen een op maat gemaakte VR-beleving te zien. Omdat patiëntjes nauwelijks mogen bewegen tijdens de verzorging, zochten de studenten naar creatieve toepassingen om hen minstens 15 minuten af te leiden.


Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat zo’n VR-beleving erg effectief is. Kinderen nemen kleine pijnprikkels veel minder waar en dat is exact waar het SFZ naar op zoek was. En de studenten kregen de kans om mee te werken aan een project waarmee ze in ‘real life’ resultaten konden boeken.

Ondanks de lockdown is Bravo Boulevard er toch in geslaagd de nodige middelen bijeen te brengen om dit bijzondere project te verwezenlijken. Waarvoor onze bijzondere dank!

Als kers op de taart maakte Jan Poncelet, lokaal kunstenaar, rond dit thema een knap kunstwerk. Dit wordt samen met de VR-brillen geschonken aan de kinderafdeling van het SFZ.