STUDENTEN


Enthousiaste studenten geneeskunde schrijven zich massaal in voor het proefexamen.

Diane Mombers, verantwoordelijke dienst communicatie

Het leek wel de voorverkoop van Pukkelpoptickets, zo snel waren de plaatsen voor het proefexamen de deur uit! Binnen de 2 uur waren de 80 beschikbare plaatsen én de 40 plekjes op de wachtlijst volzet. Bij de studenten geneeskunde was er duidelijk veel interesse om de gevreesde stationsproef (het praktisch eindexamen voor de zesdejaarstudenten van de faculteit Geneeskunde aan de KU Leuven) te kunnen oefenen.

Dr. Huizing

Door de coronaperikelen werden de studenten geneeskunde in de meest moeilijke werkomstandigheden onder­gedompeld.

Ook het SFZ kon vanaf de eerste golf rekenen op hun bijzonder enthousiaste inzet. Anderzijds legde de pandemie op sommige momenten een hypotheek op hun opleidingskansen. Zo konden buitenlandse stages onverwacht niet doorgaan en werden de maandelijkse bijscholingsavonden op één na allemaal afgelast.

Topdokters van de toekomst

Uit respect voor hun gedreven inzet, staken stagemeesters de koppen bij elkaar om samen met collega’s deze ‘dokters van de toekomst’ voor te bereiden op hun examen. Ze hebben immers tijdens de strijd tegen corona laten zien dat ze naast hun professionele inzet en kennis ook belangrijke communicatieve en empatische competenties willen ontwikkelen voor patiënten, families en collega’s.

Gevreesde stationsproef

Ter compensatie boden 40 specialisten hen gedurende 2 avonden de kans om dit praktische examen te oefenen in een simulatie van de stationsproef. Elk jaar leggen immers 500 studenten geneeskunde een reeks praktische tests af binnen een tijdslimiet voor een gestandaardiseerde, objectieve en gevalideerde meting van hun kennis en vaardigheden. Het is een intensieve proef die bij de meeste studenten veel stress veroorzaakt. De tijdsdruk bootst de realiteit van de klinische praktijk na. Dat is nodig omdat een arts onder tijdsdruk een goede kijk moet krijgen op het probleem waarmee de patiënt kampt.

Dr. Jacobs

Dr. Requilé

Dr. Mulleners

Dr. Vanvolsem

Organiserend team: Ann Claes, Melissa Swinnen en Eline Bosmans

Dr. Kurt Dilen, voorzitter en stagemeester Cremec Limburg zette samen met dr. Wim Bouckaert, stagemeester, zijn schouders onder dit initiatief.

Praktijkexamen

Ook bij deze stationsproef, die doorging in het Sint-Franciscusziekenhuis, doorliepen de studenten een carrousel van opdrachten. 40 artsen van verschillende disciplines stelden zich vrijwillig ter beschikking als observator of als simulatiepatiënt om de 12 ‘stations’ coronaproof te bemannen. Bij elk station kregen de studenten een 6-tal minuten de tijd voor de interactie met een simulatiepatiënt of voor een technische oefening. Het was dus een race tegen de klok en voor onze toekomstige jonge collega’s best een stresserende aangelegenheid.

Het stagebureau van de KU Leuven ontving het project met open armen. Alle leerkansen die in dit moeilijke jaar gecreëerd kunnen worden op een veilige manier, moeten benut worden. Professor Dubois, die het volledige stagegebeuren aan de KU Leuven coördineert, kwam zelf meedoen op woensdag en stond in voor het station neurologie.

Hans Vandersmissen, student geneeskunde en stagekapitein Limburg, geeft feedback.

Is de stationsproef voor studenten geneeskunde een ‘moeilijk’ examen?

We weten bij dit praktisch examen niet goed wat er op ons afkomt en het resultaat is ontzettend belangrijk, want het heeft een invloed op de selectiekansen bij de keuze voor een medisch specialisme. De impact is dus gigantisch, het format stresserend. Alle stages tellen voor evenveel mee als de stationsproef. Tijdens de stages werken we een heel jaar hard mee op de werkvloer en zijn er veel toets- en leermomenten. Bij de stationsproef moet je het waarmaken op enkele uren tijd.

En het examen zelf?

Het examen gaat over alle leerstof die we tijdens de master Geneeskunde hebben gezien, in principe dus over heel de leerstof. Daarnaast worden een aantal vaardigheden getoetst, zoals het gericht afnemen van een anamnese, of je bedreven bent in het afnemen van een klinisch onderzoek … Ik heb zelf aan de simulatie meegeholpen en ze ook doorlopen. Ik kende meerdere artsen en voelde daardoor veel prestatiedruk.

Hoe ervaren jullie de samenwerking met de specialisten tijdens deze test en tijdens jullie stage?

We hadden nooit van zo’n grote opkomst van specialisten durven dromen. Dr. Dilen heeft zich hiervoor ingezet en op de kortst mogelijke tijd konden we rekenen op bijna 40 gedreven artsen om de stationsproef geregeld te krijgen. Ze waren erg goed voorbereid en hadden er echt zin in: iedereen kwam vrijwillig en sommigen zelfs ook nog een tweede avond. Na een hele dag opereren of na uren raadpleging te hebben gedaan nog eens gedurende 4 uur om de 10 minuten een student bevragen, is best vermoeiend. Toch was de sfeer tot op het laatste moment erg enthousiast. Je liep stage tijdens de eerste én tweede COVID-19-golf.

Welke aspecten zijn je in het bijzonder bijgebleven?

De eerste golf hebben we intens gevoeld. Studenten vanuit verschillende scholen boden zich vrijwillig aan. We hebben ons zij aan zij met grote solidariteit ingezet voor de patiënten, hun familie en voor de artsen in moeilijke werkomstandigheden. We zouden dit nooit op een andere manier hebben kunnen leren. Nu zijn we blij dat we tijdens de tweede golf onze stage kunnen doen en onze studies kunnen verderzetten. Het SFZ is voor studenten een fijne plaats om ervaring op te doen, hier wordt goed voor ons gezorgd.

Benieuwd naar hoe het eraan toeging?

Bekijk het sfeerfilmpje

This video has been disabled until you accept marketing cookies.Manage your preferences here or directly accept targeting cookies