VACCINATIE


COVID-19: vaccinatiecampagne 2021 geslaagd!

Eline Bosmans, ziekenhuishygiëniste

Na een turbulente start van de vaccinatiecampagne zijn we goed op weg om alle medewerkers te vaccineren. In totaal moeten er 1.097 collega’s ingeënt worden. Op het moment van schrijven (7 maart), had 94% - of 1.033 medewerkers - een eerste prik gehad.

Tweede dosis is noodzakelijk

Na een eerste dosis van het vaccin kan je toch nog ziek worden door het coronavirus omdat je afweer nog niet volledig is opgebouwd. Daarom is het noodzakelijk om ook een tweede prik te krijgen. Dan ben je beter beschermd en heb je veel minder kans om ziek te worden.

Vaccinatie beschermt je dus tegen ziek worden door een infectie met het coronavirus, maar we weten nog onvoldoende of iemand die gevaccineerd is het virus nog kan verspreiden. Daarom blijven dezelfde beschermingsmaatregelen gelden voor zowel gevaccineerde als niet-gevaccineerde personen.

Ook na vaccinatie de regels blijven volgen

1 tot 2 weken na de tweede dosis is 60 à 90% van de mensen beschermd tegen corona. Niet iedereen dus. De kans dat je de ziekte krijgt is wel veel kleiner, maar niet gelijk aan nul. Stel dat je toch nog corona zou krijgen, ben je meestal minder ernstig ziek. Het is dus van belang om de algemene infectiepreventieregels te blijven volgen. En om je bij symptomen altijd te laten testen, ook al ben je gevaccineerd.

Wanneer we meer weten over de effectiviteit en de beschermingsduur van een vaccin kan het beleid aangepast worden.

De vaccinatie heeft geen invloed op coronatesten, zoals de PCR-test of de antigeensneltest. Als je toch positief test, is dit niet te wijten aan de vaccinatie.

Bescherming tegen mutaties

Een virus verandert, dat is normaal. Wereldwijd circuleren er verschillende varianten van het coronavirus. Omdat het om kleine veranderingen gaat, betekent dit niet meteen dat het vaccin niet meer zou beschermen.

Als een vaccin iets minder werkzaam is tegen een variant, kan het nog steeds bescherming bieden tegen ernstige ziekte en sterfte.

Welke vaccins gebruikt het SFZ?

> BioNTech/Pfizer (Comirnaty) > Moderna > AstraZeneca

  • De vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna zijn RNA-vaccins (ribonucleic acid). In deze RNA-vaccins zit een vetbolletje met daarin een instructie (code) die ervoor zorgt dat je cellen spike-eiwitten aanmaken. Dit zijn de uitsteeksels op de buitenkant van het coronavirus. Het afweersysteem herkent deze eiwitten als lichaamsvreemd en maakt antistoffen.
  • De vaccins van AstraZeneca zijn vectorvaccins. Hierin zit een onschadelijk gemaakt verkoudheidsvirus (dat zich niet kan vermenigvuldigen) met daarin een instructie (code) die ervoor zorgt dat je cellen spike-eiwitten aanmaken. Net zoals bij de RNA-vaccins reageert het afweersysteem door antistoffen aan te maken.