INTAKE


Intake en eerste echo bij de vroedvrouw

Liesbeth Bamps, Anke Vounckx en Lieselot Kerkhofs, vroedvrouwen

Sinds eind 2015 melden vrouwen zich tijdens de 8ste à 9de week van de zwangerschap aan bij de vroedvrouw voor een intake­raadpleging. 3 vroedvrouwen van het kraamafdelingsteam zijn specifiek opgeleid om deze raadpleging uit te voeren.

Liesbeth Bamps

Anke Vounckx

Lieselot Kerkhofs

"Dankzij een grondige intake en de opstart van het zwangerschapsdossier kunnen we kwetsbare zwangeren optimaal opvolgen."

De belangrijkste voordelen van deze intake:

  • Koppels die pril zwanger zijn, kunnen zeer snel opgevangen worden tijdens een eerste consult
  • De vroedvrouw heeft ruim de tijd om een uitgebreide anamnese te doen en de nodige gezondheids­voorlichting te geven

Dit contact is een intense eerste kennis­making. De ouder ziet voor de eerste keer de zwangerschap op het scherm en kan er zich eindelijk een beeld van vormen. Tijdens deze eerste echo kunnen we aflezen hoe beide partners deze prille zwangerschap ervaren en zien we iets van de dynamiek tussen hen.

Al onze zwangeren - en in het bijzonder degenen met een psychiatrische voorgeschiedenis - worden geïnformeerd over de veranderingen die een zwanger­schap met zich meebrengt op zowel fysiek als mentaal vlak.

Zorgnoden snel opsporen

Bij het opstellen van het zwanger­schapsdossier bepalen we via gerichte vragen de risicofactoren en stellen we een psychosociaal assessment op. Als er risicofactoren gedetecteerd worden, noteren we dit als perinataal aandachtspunt.

Zo wordt de kwetsbare zwangere goed zichtbaar wanneer ze in contact komt met een zorgverlener binnen onze discipline. Verder pikken we snel in op de zorg­­noden van het koppel. Bij dit eerste consult kunnen de aanstaande ouders in contact worden gebracht met een sociaal assistent en/of de peripartumcoach.

Op deze manier werken we drempel­verlagend. Dankzij een grondige intake en de opstart van het zwangerschapsdossier kunnen we kwetsbare zwangeren optimaal opvolgen. We behouden een goed overzicht van onze multi­disciplinaire zorg met het welzijn van moeder en kind als belangrijkste doel.