Bedsidebriefings
in opmars

Een bedsidebriefing is een overdracht van informatie tussen zorgverleners aan het bed van de patiënt. In het SFZ wordt deze methodiek steeds vaker gebruikt op verschillende diensten bij de wissel tussen de ochtend- en avondshift.

Betere communicatie, betere zorg

Bedsidebriefings zorgen voor betere communicatie met de patiënten en hun familie. Ze worden actief betrokken in het zorgproces en worden rechtstreeks op de hoogte gehouden aan de hand van up-to-date informatie. Tijdens de informatieoverdracht is het niet alleen mogelijk om vragen te stellen, maar de verpleegkundige kan ook onmiddellijk bijsturen in overleg met de patiënt. Zo worden misverstanden door slechte communicatie vermeden.

Briefen aan het bed van de patiënt zorgt meteen ook voor een dubbelcheck van de identiteit van de patiënt. Tegelijk kunnen de verpleegkundigen in aanwezigheid van de patiënt gebruik maken van de situatie om praktische zaken na te kijken of te controleren (bv. lopen de infusen nog, is de medicatie genomen, hangt de bel binnen het bereik van de patiënt, enz.).

AANDACHTSPUNT


Een belangrijk aandachtspunt bij bedsidebriefings blijft wel het bewaken van de privacy van de patiënt, zeker in geval van de aanwezigheid van een medepatiënt of externe bezoekers.

Belangrijke voordelen van bedsidebriefings  • Betere communicatie en zorgcoördinatie
  • Sterkere verpleegkundige perceptie over patiëntparticipatie
  • Gestandaardiseerde wijze van info-overdracht als attitude
  • Over het algemeen een grotere patiënttevredenheid
  • Betere kwaliteit van zorg
  • Verhoogde patiëntveiligheid