Opvolging en toepassing in de PAAZ

Veelbelovend medicijn tegen depressie

“De spray is wereldwijd getest op meer dan 1.700 personen en men is enthousiast over de resultaten.”

In samenwerking met Janssen Pharmaceutica werkt de PAAZ van ons ziekenhuis mee aan de opvolging en toepassing van esketamine in het kader van de behandeling van therapieresistente depressie. Het gaat om een studie die in het SFZ gebeurt onder leiding van psychiater dr. Sven Estercam.

Het medicijn wordt toegediend in de vorm van een neusspray en wordt momenteel in meerdere Belgische ziekenhuizen uitgebreid opgevolgd. De spray bevat een minieme dosis esketamine, een afgeleide van ketamine. Deze stof helpt om de communicatie tussen de zenuwcellen in de hersenen te verbeteren en werkt in op de aanmaak van glutamaat, een belangrijke neurotransmitter.


De spray is wereldwijd getest op meer dan 1.700 personen en men is enthousiast over de resultaten. Na toediening merkt de gebruiker al snel een verschil (ten opzichte van antidepressiva). Na een paar uur verdwijnen mogelijke bijwerkingen zoals misselijkheid, duizeligheid, angstige gevoelens, hallucinaties, … Opvallend is een verbeterde stemming die dagenlang aanhoudt en personen uit een negatieve spiraal haalt.


Patiënten die de spray gebruiken, worden ambulant intensief opgevolgd. Momenteel is het product wel nog niet beschikbaar voor algemeen gebruik.


Hoe dit clinical trial precies aangepakt wordt in het SFZ ontdekt u in onderstaand filmpje.

This video has been disabled until you accept marketing cookies. Manage your preferences here or directly accept targeting cookies.
“Patiënten die de neusspray gebruiken, worden ambulant intensief opgevolgd.”