INTERVIEW


Even voorstellen:
onze nieuwe medisch directeur

Begin maart 2020 heeft dr. Inge Wouters de rangen van ons ziekenhuis versterkt. Zij was voordien 3 jaar actief als medisch directeur in Vilvoorde en is uroloog van opleiding. Wij spraken haar voor een korte kennismaking…

“Ik kijk ernaar uit om het SFZ samen verder op de kaart zetten in het steeds evoluerende ziekenhuislandschap.”

Kunt u iets vertellen over uw ervaringen als medisch directeur?

“Mijn eerste leidinggevende ervaring deed ik op als medisch diensthoofd urologie en vervolgens als diensthoofd algemene heelkunde. In 2008 ben ik lid geworden van de medische raad en vanaf 2011 werd ik door toeval voorzitter van de medische raad tot eind 2016. Hier kreeg ik volop de smaak te pakken om ook beleidsmatig mee te denken. Daarvoor heb ik uiteraard de nodige opleidingen gevolgd, want als arts leer je niet meteen om op managementniveau leiding te geven. Ik vind het eigenlijk best belangrijk dat dit soort skills mee opgenomen wordt in de opleiding van artsen, zeker in het kader van de toekomstige ontwikkelingen van de gezondheidszorg.”

Hoe ziet u deze taak?

“Het is voor mij een mooie kans om een nieuwe uitdaging aan te gaan binnen het evoluerende ziekenhuislandschap. Ik zie het als een mogelijkheid om een strategische rol te combineren met een meer operationele en dat ziekenhuisbreed. Vroeger was het meestal één van de oudste artsen of één van de meest gedragen of erkende dokters die hoofdarts werd in het ziekenhuis. De laatste jaren is het beroep verjongd en vervrouwelijkt en draait het ook meer om ‘het zich willen verdiepen in mensen’ om het ziekenhuis beleidsmatig te managen. Het zal een moeilijke, maar uitdagende job worden en toch kijk ik er vol enthousiasme naar uit. Samen met het medisch team, de verpleegafdelingen, de medisch-technische diensten, het leidinggevende korps en de ondersteunende diensten wil ik het SFZ verder op de kaart zetten.”

Waarom koos u voor geneeskunde als studies en voor urologie als specialisatie?

“Dat is een bijzonder verhaal. Ik ben gestart met de studie geneeskunde om pediater te kunnen worden. Als adolescente werkte ik tijdens zomervakanties vaak in een tehuis voor geplaatste kinderen. De liefde voor kinderen en het zorgen voor hen is daar sterk aangewakkerd en ik wilde dan ook graag kinderarts worden.

Tijdens de opleiding kom je uiteraard ook in aanraking met andere disciplines. Zo kwam mijn interesse voor gynaecologie onverwachts naar boven. En tijdens mijn volgende stage in urologie ontdekte ik dat ik perfect de combinatie kon maken van het chirurgische met het pediatrische en het gynaecologische.

Dit is dan ook mijn subspecialisatie in de urologie geworden: de pediatrische en functionele urologie. Mijn oorspronkelijke wens heb ik dus kunnen bijstellen naar een bredere doelgroep.”

Wat trekt u aan in het SFZ?

“Het SFZ is zeker niet kleiner dan het ziekenhuis waar ik vandaan kom, zeker niet op vlak van operationele bedden. De reden dat ik bewust gekozen heb om naar hier te komen, is de ambitie van dit ziekenhuis en de plaats die het SFZ wil innemen in het ziekenhuisnetwerk. Dat zijn uitdagingen waar ik van hou. Er zijn hier heel wat specialismes aanwezig en de meeste medische disciplines zijn innovatief bezig. Dat sprak me meteen heel erg aan.”

Een nieuwe uitdaging in Limburg, een nieuwe ontdekking voor u?

“Limburg is me vooral bekend omdat mijn ex-partner een Limburger is en zijn familie in de omgeving van Genk woont. Zelf heb ik een hele tijd in Vilvoorde gewoond en sinds mijn scheiding woon ik al 6 jaar in Keerbergen waar ik me echt thuis voel. Eigenlijk ben ik afkomstig van de Antwerpse Kempen en dat gevoel vind ik hier ook terug. Bovendien valt het verkeer vanuit Keerbergen naar Heusden-Zolder goed mee. De drukte is tegen de richting in, ik kan heel goed doorrijden en ben op een 50-tal minuutjes in het ziekenhuis. Over het traject Keerbergen-Vilvoorde deed ik op de allerbeste momenten ook zo’n 50 minuten, maar dan ging het over 24 km. Nu leg ik op dezelfde tijd 60 km af. Perfect haalbaar dus, zeker omdat ik graag met de auto rijd. Voor mij is dat met goede muziek een echt rustpunt in de dag.”

Wie is dr. Inge Wouters?

  • Moeder van 2 zonen van 25 en 21 jaar
  • Grootmoeder van een kleinzoontje van 10 maanden
  • Partner van Frank en plusmoeder van Alix (13 jaar)
  • Ze heeft 2 dobermanns in huis die veel aandacht vragen
  • Vroeger deed ze aan paardrijden, maar daarmee is ze enkele jaren geleden gestopt
  • Nu doet ze aan yoga, lopen, meditatie, … Kortom, hobby’s die de spirituele en mentale gezondheid bevorderen
  • Ze is ook geboeid door fotografie