OFTALMOLOGIE

DMEK,
nieuwe techniek voor hoornvliestransplantatie

Dr. Minh-Tri Hua, oftalmoloog

DMEK staat voor ‘Descemet Membrane Endothelial Keratoplasty’ en is een state-of-the-art techniek voor de meest voorkomende indicatie voor hoornvliestransplantaties.

Situering

Een hoornvliestransplantatie is vaak nodig bij patiënten met een symptomatische Fuchs’ endotheel dystrofie. Bij deze langzaam verslechterende hoornvliesdystrofie verliest de cornea zijn helderheid omwille van een zwelling van het hoornvlies.

Het zicht gaat achteruit, vooral eerder ’s morgens dan in de loop van de dag in het beginstadium. In een verder gevorderd stadium is het zicht continu wazig en soms kan de patiënt pijn ervaren als gevolg van vochtblaasjes ter hoogte van het hoornvlies. De symptomen beginnen meestal rond de leeftijd van 50 tot 70 jaar en de aandoening komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Het is nu geweten dat de oorzaak van de Fuchs’ dystrofie zich in de binnenste laag van het hoornvlies (het endotheel) bevindt. De endotheelceldensiteit neemt sneller af dan bij een normale veroudering.

Wie is dr. Minh-Tri Hua?

Dr. Hua heeft zijn opleiding in Luik gevolgd en was tot 2014 verbonden aan het Luiks algemeen ziekenhuis (hôpital de la Citadelle). Daar maakte hij zich de DMEK-techniek eigen. Tussen 2014 en 2019 werd hij staflid bij het UZ Leuven als specialist voor het voorste oogsegment. In die periode heeft hij de DMEK-procedure ook in het UZ Leuven geïntroduceerd en in 2018 voerde hij meer dan 200 corneatransplantaties uit.

In mei 2019 werd dr. Hua toegelaten geneesheer in het SFZ. Sinds november 2019 voert hij DMEK-ingrepen uit in ons ziekenhuis met de logistieke hulp van Sien Boons en dr. Anne-Catherine Stockman.

Mogelijke behandeling

Vroeger was een volledige (penetrerende) transplantatie van de cornea de enige optie bij een symptomatische patiënt. Dit betekent dat de hele dikte van de cornea vervangen wordt door een donorcornea. Er zijn veel hechtingen nodig, de herstelperiode kan tot 2 jaar duren, een onvoorspelbaar onregelmatig astigmatisme is meestal aanwezig en de kans op afstoting kan tot 20% bedragen na 5 jaar. Levenslang loopt de patiënt rond met een risico op loslating of dehiscentie van de wonde. Daarom wordt een volledige corneatransplantatie vaak in een universitair ziekenhuis uitgevoerd.

Nieuwe techniek

Ongeveer 20 jaar geleden heeft een Nederlandse oogarts, Dr. Gerrit Melles, een nieuwe lamellaire techniek ontwikkeld, nl. DMEK. Bij deze procedure wordt enkel de binnenste laag van het hoornvlies verwijderd en vervangen door een donorendotheel. De patiënt behoudt dus het grootste deel van zijn eigen cornea. De ingreep kan door een kleine opening in het hoornvlies gebeuren en er zijn geen hechtingen meer nodig. De incisie is klein genoeg om waterdicht te zijn zonder hechting. De vorm van de cornea verandert bijna niet en daarom is er geen onregelmatig astigmatisme na de ingreep. Het zicht wordt meestal beter na een week of 2 en de kans op afstoting bedraagt ongeveer 1% tot 2% na 5 jaar.

DMEK is nu wereldwijd erkend als de gouden standaard bij patiënten met symptomatische Fuchs’ dystrofie. Tegenwoordig gebeurt de procedure meestal onder lokale verdoving en kan de patiënt dezelfde dag nog naar huis.

Benieuwd naar het verloop van de ingreep?

Hieronder wordt de DMEK-techniek stap voor stap in beeld gebracht.