UROLOGIE


Innovatieve ‘octopus’ zorgt voor meer postoperatief comfort

Dr. Kurt Dilen, uroloog

Het SFZ is wereldwijd het eerste ziekenhuis dat dit nieuwe ‘octopustoestel’ in huis haalt. Met dit innovatieve stuurbare instrument kunnen urologen die deel uitmaken van de ‘Kliniek voor Urologie’ precisieoperaties in de buik sneller en nauwkeuriger uitvoeren. Concreet gaat het om een kruising tussen een klassiek laparoscopisch instrument en een robotinstrument.

"Weefsels kunnen beter gemanipuleerd worden onder verschillende hoeken. Zo verlopen operaties nauwkeuriger, sneller en veiliger."

Nieuwe technische mogelijkheden

Het voordeel van deze innovatieve beweegbare techniek voor de patiënt is vooral het grotere postoperatieve comfort. De uroloog kan immers sneller en nauwkeuriger opereren in kleine ruimtes in het lichaam.

Dr. Kurt Dilen legt uit: “De uiteinden van dit precisie-instrument kunnen naar alle kanten bewegen en maken het ons, als medisch specialist, mogelijk om ook op moeilijk bereikbare plaatsen goed te werken. Dit benadert de beweeglijkheid van instrumenten bij robotoperaties.”

Belangrijke voordelen

De nieuwe werkmethode heeft belangrijke voordelen bij de meest klassieke laparoscopische of kijkoperaties in de buik. Denk maar aan ingrepen om een verzakking van de blaas of de dikke darm te verhelpen, het wegnemen van een tumor in de nier, ...

Dr. Kurt Dilen: “Bij deze ingrepen zorgt het buigzame deel van het instrument ervoor dat de weefsels beter gemanipuleerd kunnen worden onder verschillende hoeken. Zo verlopen operaties nauwkeuriger, sneller en veiliger.”

Wendbaar als een tentakel

Het bijzondere van het toestel is dat de chirurg met één eenvoudige polsbeweging de tip in alle richtingen kan sturen.

Het werd ontwikkeld door een team van jonge ingenieurs van DEAM, in samenwerking met de Technische Universiteit Delft.

Ze lieten zich inspireren door de anatomie van de octopus omdat de tentakels van dit dier eenzelfde beweegbaarheid vertonen.

Inzetbaar in de 'Kliniek voor Urologie'

Dit nieuwe instrument zal op termijn gebruikt kunnen worden door de 12 urologen die deel uitmaken van de ‘Kliniek voor Urologie’.

Die groepeert de 4 ziekenhuizen van het netwerk Zuid-West Limburg, nl. het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder, het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden, het AZ Vesalius in Tongeren en het Jessa Ziekenhuis in Hasselt.

Vanzelfsprekend blijven robotoperaties voorbehouden voor meer invasieve ingrepen.