MAATSCHAPPELIJK ENGAGEMENT


Ziekenhuis voor ziekenhuis

Dr. Luc Geutjens, Lies Das en Naomi Feyen

Het begon allemaal in 2005 met een kennismaking tussen dokter Jo Stragier en pater Gerard, actief binnen de ngo Memisa (www.memisa.be). Pater Gerard stelde de vraag of het Sint-Franciscusziekenhuis wilde meestappen in hun project ‘Ziekenhuis voor Ziekenhuis’ met als doel een partnership tot stand te brengen tussen Congolese en Belgische ziekenhuizen.

Na de positieve reactie van het SFZ werd gestart met heel wat initiatieven om geld in het laatje te brengen. Het engagement betreft immers een jaarlijkse bijdrage van € 12.500. Via de Belgische ontwikkelingssamenwerking komt hier nog meer dan € 50.000 bij. Met dat bedrag wordt structurele ondersteuning geboden aan het desbetreffende ziekenhuis én aan de omliggende gezondheidscentra die basiszorg verlenen aan ongeveer 150.000 mensen.

De steun omvat onder meer een beperkte vergoeding voor artsen en verpleegkundigen, investeringen in medisch materiaal en betrouwbare geneesmiddelen.

‘Heusden-Zolder fietst naar Congo’

Wij herinneren ons nog de grote sportieve evenementen die we met de enorme steun van de gemeente Heusden-Zolder en het Circuit Zolder hebben kunnen organiseren. Honderden vrijwilligers en tal van (lokale) sponsors zorgden ervoor dat onze fietshappening ‘Heusden-Zolder fietst naar Congo’ de verwachte bijdrage opbracht. Toen het sportieve evenement op het circuit werd overgenomen door de commerciële sector, moesten wij onze toevlucht zoeken in talrijke kleinere activiteiten. Die waren dankzij de inzet van velen nog altijd een succes, maar de opbrengst lag beduidend lager.

Toch heeft het SFZ zijn engagement al drie keer hernieuwd. Wij vinden solidariteit met de zeer arme Congolese bevolking namelijk even belangrijk als al het werk dat we in West-Limburg leveren voor de eigen gemeenschap.

Inleefreizen naar Panzi

Drie maal (in 2007, 2010 en 2015) hadden wij de kans om ons partnerziekenhuis in de Bandunu-provincie in het zuidwesten van Congo te bezoeken. We konden er de plaatselijke noden met onze eigen ogen zien en de resultaten van onze inspanningen evalueren. De verslagen verschenen telkens in de Intro.

Nieuwe partnerzone sinds 2018

Wegens een reorganisatie van de door Memisa ondersteunde gezondheidszones moesten wij de samenwerking met Panzi loslaten. Wij kregen een voorstel voor een nieuw partnership met de gezondheidszone Drodro in het noordoosten van Congo. Een Ebola-uitbraak en politieke onrust in deze regio verhinderden echter dat er contacten met België konden worden gelegd. Omdat onze Memisa-vrijwilligerswerkgroep voeling wilde houden met het ‘ziekenhuis voor ziekenhuis’-project, grepen we de kans om in 2019 enkele van onze jonge geëngageerde verpleegkundigen op inleefreis te sturen naar Boma-Mangbetu. In het reisverslag op de volgende pagina leest u hoe zeer zij werden getroffen door de dringende noden en de grote veerkracht van de plaatselijke bevolking.

"Dit bijzondere avontuur leerde ons dat geluk niet bestaat uit grote dingen bereiken, maar uit kleine dingen waarderen."

Eindelijk opnieuw op inleefreis

26 augustus was het eindelijk zover! Al even stonden we te popelen om richting Congo te vertrekken. We namen eerst het vliegtuig naar Kinshasa om daar enkele dagen te verblijven en daarna door te reizen naar het ziekenhuis van Boma Mangbetu. Aangekomen in Kinshasa voelde het voor ons als terugkomen in het Afrika dat ons bekend aanvoelde na een eerdere stage.

Hier hebben we enkele leuke dagen doorgebracht met de hele groep reisgenoten. We leerden elkaar beter kennen en bezochten de lokale markt, het bonobo park, de Belgische ambassade en verschillende ziekenhuizen en gezondheidscentra. Allemaal zeer aangename en unieke ervaringen als voorbereiding op het echte Afrika. In 2 vliegtuigetappes bereikten wij Isiro, waar we een tussenstop maakten en de plaatselijke medewerkers van Memisa ontmoetten. We kregen een rondleiding in deze gezellige stad.

De reis werd per jeep verdergezet naar Pawa, waar we op bezoek gingen in het partnerziekenhuis van onze collega’s uit Luik. De laatste etappe bracht ons uiteindelijk bij het echte doel van onze inleefreis, het ziekenhuis van Boma Mangbetu. We werden hartelijk ontvangen en kregen meteen een rondleiding in het ziekenhuis. We sliepen bij de plaatselijke zusters die ons elke dag voorzagen van het lekkerste eten. De dag werd telkens afgesloten met een goed gesprek bij een lekker biertje. De dagen in Boma Mangbetu verliepen zeer gevarieerd.

We kregen uitgebreide info over de werking van het ziekenhuis, maar hadden ook het geluk de geboorte van baby Naomi mee te maken. We bezochten verschillende gezondheidscentra die Memisa financieel ondersteunt en leerden zo de werking beter kennen. Ons bezoek in Boma Mangbetu sloten we af met de donatie van onze laptops, waar het personeel van het ziekenhuis erg blij mee was.

Zoveel meer ervaringen en gevoelens beleefden we in Boma Mangbetu, zo uniek dat ze haast niet neer te schrijven zijn. Om af te sluiten kregen we als dank voor de steun vanuit Heusden-Zolder enkele kippen mee naar huis. Om in België geen problemen te krijgen met de voedselveiligheid, hebben wij deze diertjes moeten achterlaten bij onze gastvrouwen.

Dit bijzondere avontuur leerde ons dat geluk niet bestaat uit grote dingen bereiken, maar uit kleine dingen waarderen. Boma Mangbetu is voor ons een plaats waar gezelligheid, gastvrijheid en zorgen voor elkaar centraal staan. De samenleving en het ziekenhuis hebben een bijzonder warme indruk op ons nagelaten. We mogen dan ook met zeer veel trots stellen dat het ziekenhuis in Boma Mangbetu ons nieuwe partnerziekenhuis zal worden!

Wil u dit ontwikkelingsproject steunen?

Doe een storting op de algemene giftenrekening van Memisa België vzw: Rekeningnummer: BE92 3100 9000 0023 Mededeling: 911/3000/00059